Kada krenete na more: Uz kupaći spakujte i OVO

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Nisu dovoljne samo kreme za sunčanje i losioni koji hrane i hidriraju kožu nakon povratka sa plaže.

djumbir

Đumbir zovu superkorenom, a u Kini i Indiji ga koriste, pre svega, za negu kože. I naučno je dokazan da ima antiejdžing efekat, zbog čega se mnogo koristi u u kozmetičkoj industriji.

Dodatna mu je prednost što ga voli svaki tip kože, a osim toga đumbir topi masnoće u telu i štiti od metaboličkog sindroma.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Instituta Human Nutrition u Kolumbiji,, 2012. je pokazalo Columbia da topli napitak od đumbira ubrzava sagorevanje kalorija i produžava osećaj sitosti.

Istraživanje je sprovedeno na dve kontrolne grupe: jedna je uz doručak pila topli napitak od đumbira, i imala je poboljšanu termogenezu (povećanje temperature tela potrebno za efikasnije sagorevanje kalorija) i produžen osećaj sitosti u odnosu na drugu grupu, koja nije koristila đumbir, piše „Alternativa za vas“

Takođe, ovaj koren je odličan i u borbi protiv karcinoma. Istraživanja su pokazala da je antioksidans gingerol, odgovoran za specifičan okus đumbira, jači od vitamina E. Gingerol je kod miševa uzrokovao smanjenje tumorske mase.

Zato đumbir uvek imajte u kuhinji i pri ruci – njegove dobrobiti z aljudsko zdravlje su zaista impresivne.

Naročito je važno redovno konzumiranje ovog korena tokom leta, u periodu kada je koža izložena sunčevim zracima, zato što đumbir brzo i efikasno koriguje eventualna oštećenja.

I ne samo da se odlično „bori protiv Sunc“, već ublažava iritacije na koži nastale usled boravka u morskoj vodi.

Đumbir se ne preporučuje samo osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, budući da ima svojstvo smanjenja krvnih ugrušaka.

Kako koristiti đumbir?

Narendajte sveže đumbir i jednu kašičicu prelijte vrućom vodom. Ili istu količinu ubacite u hladnu limunadu. Možete ga dodati, izrendan ili isečen na koamdiće, listiće (kako volite) u sos koji želite da bude ljutkast, ili u zelenu ili kupus salatu.

Što se nege kože tiče, dodajte malo rendanog đumbira u piling koji inače koristite, ili ga pomešajte sa kukuruznim brašnom i time istrljajte lice i telo, samo pazite da vam ne upadne u oči – biće suza.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.