Jutro posle: Kako da izlečiš mamurluk

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ako niste poslušali savete da jedete pre odlaska na novogodišnju žurku, kao ni onaj da pijete umereno, sve su šanse da ste se jutros probudili mamurni. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da „dođete sebi“.
mala

Voda i napici koji sadrže elektrolite

Jedna od najgorih posledica pijanstva je dehidracija. To je i razlog zašto nas boli glava, imamo vrtoglavicu… Najbrži i najjednostavniji način da to ublažite je da popijete dosta vode. Osim toga, dobar izbor su i takozvani sportski napici koji će, osim ublažavanja dehidracije, pomoći i u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita.

Sokovi

Ako voda ne pomaže, popijte sok – nivo šećera u krvi vam je sigurno pao. Međutim, nije svejedno koji sok ćete popiti – izbegavatje one od pomorandže, limuna ili neke druge kisele. Jabuka, kruška, borovnica, jagoda, na primer, bolje su rešenje.

Voće

Kada je reč o voću koje „leči“ mamurluk, najbolji izbor su banane – ublažiće simptome mamurluka nadoknađivanjem rezervi kalijuma, koje su smanjene alkoholom. U svakom slučaju, bilo koje sveže voće je dobra ideja jer će vam pomoći da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste vi „cepali“ alkohol.

Bistra supa

Pošto verovatno ne možete ni da pogledate neku „ozbiljniju“ hranu, pokušajte da pojedete barem tanjir bistre supe. Tako ćete nadoknaditi izgubljene elektrolite, pa će simptomi biti podnošljiviji.

Jaja

Dan posle ludog provoda zbog kojeg vam se vrti cela soba, dobro je započeti doručkom koji uključuje jaja. Ove namirnice sadrže cistein, aminokiselinu koja „razbija“ acetaldehid – krivac za mamurluk.

Lekovi protiv bolova

Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako vas uz to boli i stomak ili povraćate.

Spavanje

Najbolje bi bilo da se posle doručka i unošenja dovoljno tečnosti vratite u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti (ako imate sreće) kao rukom odnesen.

Ako idete negde na „reprizu“, gledajte da ne reprizirate i mamurluk. Ako ćete već ponovo da pijete, vodite računa da bar pijete i dovoljno vode, recimo čašu vode uz čašu alkoholnog pića.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.