Golubovi vam mogu spasiti život

  Autor: Mondo Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock

Golubovi, uz odgovarajući trening, mogu razlikovati kancerogene od zdravih uzoraka tkiva dojke.

golub-GG-1

Golubovi su bili u stanju da pokažu ono što su naučili uočavajući tumore na mikroskopskim snimcima, a podjednako dobro su reagovali i kada su morali da klasifikuju mamografske snimke koje je još teže protumačiti, prenose mediji.

„Golubovi mogu da razlikuju identitete i emotivne izraze na ljudskim licima, različita pakovanja lekova, čak i slike Monea u odnosu na Pikasove“, rekao je koautor studije profesor Edvard Vaserman sa univerziteta u Ajovi.

„Njihova vizuelna memorija podjednako je impresivna, jer mogu dokazano da zapamte više od 1.800 slika“, istakao je Vaserman.

Naučnici su, takođe, golubove naučili da razlikuju mikroskopske snimke kancerogenog od zdravog tkiva tako što su ih nagrađivali za svaki tačan odgovor.

Tako su golubovi naučili da razlikuju tumore na snimcima različitog nivoa uvećanja i rezolucije, kao i na onima bez boje, a posle dvonedeljnog treninga, postigli su tačnost od 85 odsto.

S obzirom na to da su golubovi uspešno razlikovali kancerogena tkiva na snimcima koje ranije nisu videli, naučnici su isključili učenje napamet kao objašnjenje tog fenomena.

„Golubovi su neverovatno vešti u razlikovanju benignih i malignih uzoraka tkiva dojke“, rekao je glavni istraživač profesor Ričard Levenson dodajući da su naučnici isprobali i grupnu metodu, odnosno dobijanje odgovora od grupe od četiri goluba, i došli do impresivne tačnosti u postavljanju dijagnoze od 90 odsto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.