Evo zašto nikako da smršate

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Ako ste pokušali da smršate pridržavajući se raznih dijeta, a niste uspeli, evo u čemu je problem.

dijeta

  Najveći problem u vezi sa dijetama je što većina ima takozvani jo-jo efekat. To znači da ako uspemo da smršamo, ubrzo nakon toga vratimo kilograme i tako u krug. Dr Sali Norton otkriva najčešće razloge zbog kojih pokušaji mršavljenja ne urode plodom.

Ne obraćate pažnju na svoje navike

Brze dijete možda će pomoći da skinete koji kilogram na brzinu, ali to je kratkoročno rešenje. Ukoliko ste inače skloni prejedanju, često jedete brzu i nezdravu hranu, to će ostaviti posledice i ubrzo ćete vratiti skinute kilograme ili se ugojiti čak i više. Savet dr Norton je da se ne fokusirate samo na to šta jedete, već i kada, gde i zašto. Razmislite o tome da li jedete samo kada ste gladni ili kada ste nervozni, dosadno vam je… kao i da li često jedete van kuće.

Kada shvatite gde se krije problem, odnosno koje vaše navike u jedenju nisu zdrave, lakše će vam biti da nađete dugoročno rešenje.

Imajte na umu da se ne podmlađujete

Bez obzira na to koliko sada imate godina, imajte na umu da vremenom nećete postati mlađi, kaže dr Norton. Ona podseća da mišići vremenom postaju opušteniji, da metabolizam usporava i da je zbog toga bolje voditi računa o zdravlju i kilaži na vreme.
Ne spavate dovoljno

Spavanje ima mnogo veći uticaj na gojaznost nego što mislite. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna dovodi do toga da dnevno unosimo više kalorija, da nam organizam traži više slatkiša i masti, kako bi pokušao da nadoknadi energiju. Dr Sali Norton savetuje da vam prioritet bude dobar san, što je važno za celokupno zdravlje, a na kraju i za mršavljenje.

Trikovi sa „zdravom hranom“

S obzirom na to da je sve više ljudi koji pokušavaju da se hrane zdravo, dr Norton tvrdi da pojedini proizvođači hrane to koriste kao marketinške trikove. Drugim rečima, namirnice predstavljaju zdravijim nego što zaista jesu. Osim toga, studije su pokazale da kada mislimo da je nešto zdravo, skloni smo da pojedemo veću količinu te namirnice.

Realno gledano, ako želite da smršate i budete zdravi, najbolja opcija je da zasučete rukave i počnete sami da spremate zaista zdravu hranu.

Pod stresom ste

Ako pokušavate da se utešite čokoladom ili nekom drugom poslasticom kada ste pod stresom, niste jedini – razlog za to je što slatkiši pokreću receptore za zadovoljstvo u mozgu, čineći da se osećamo bolje.

Svima je jasno da ne postoji način da se potpuno eliminiše stres iz našeg života, iako bi to bilo idealno, ali svi koraci koji vam mogu pomoći da umanjite stres, pomoći će vam i da smršate.

Želite brze rezultate

Uobičajeno, ali to jednostavno “ne radi.” Dugoročno skidanje viška kilograma ne može da se dogodi preko noći – potrebno je vreme, napor, menjanje navika.

Dakle, šta možete da uradite?

Umesto da se trudite da nađete brzo rešenje, pokušajte da polako u svoj život unosite male promene, kojih ćete moći da se pridržavate.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.