Dok pijete prvu jutarnju…

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Dobra vest za kafopije!

kafa610

  Svakodnevno ispijanje kafe znatno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog creva i povećava šanse za ozdravljenje, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Svi pacijenti su u tom kliničkom istraživanju podvrgnuti hirurškom zahvatu i hemoterapiji zbog raka debelog creva u trećem stadiju, što pokazuje da su kancerogene ćelije zahvatile i limfne čvorove blizu tumora.

Za te bolesnike naučnici kažu da su dnevno pili najmanje četiri šoljice kafe svaki dan (oko 460 miligrama kofeina) i tvrde da je kafa imala najveći efekat smanjenja opasnosti za vraćanje karcinoma i to za 42 odsto.

Istraživanje se odnosilo na oko hiljadu učesnika koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenih navikama na početku istraživanja, tokom hemoterapije i ponovo godinu dana kasnije.

Osim što pomaže već obolelim osobama, kafa ima i preventivno dejstvo.

Studija sprovedena je u Koreji, koja je obuhvatila 25.000 muškaraca i žena, pokazala je da oni koji su pili kafu u umerenoj količini – od tri do pet šolja dnevno – ređe su imali prve znake srčanih bolesti.

Upravo ova studija ponovo je pokrenula debatu da li je kafa dobra za srce ili nije.

Takođe, ispijanje više od tri šolje kafe dnevno pomaže ženama u godinama da umanje problem sa pamćenjem. Istraživači su pratili više od 7.000 muškaraca i žena u tri velika francuska grada, proveravajući stanje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja i ispitujući ih o trenutnim i ranijim navikama u jelu i piću.

Ustanovljeno je da su žene koje piju više od tri šolje kafe dnevno (ili konzumiraju ekvivalent kofeina iz čaja) tokom četiri godine zadržale bolju verbalnu i, u manjoj meri, vizuelnu memoriju nego one koje to ne čine.

Rizik ljubiteljki kafe od opadanja verbalne memorije bio je manji za 33 odsto, a od opadanja vizuelne memorije za 18 odsto. Pri tom je kod žena starijih od 80 godina, blagotvorno dejstvo kafe na memoriju bilo izrazitije nego kod onih mladjih deset do petnaest godina.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.