Na Halkidikiju zatvorene sve benzinske pumpe!

  Autor: Kurir Foto: Profimedia

Turistički vodiči su rekli da će, ako nestašica goriva potraje, ono biti dopremano iz Makedonije autobusima koji dovoze nove ture

grcka-grci-srbi-turisti-letovanje-kriza-benzin-gorivo-sverc-foto-profim-1435614034-690573

Zbog nezapamćene finansijske krize koja je zadesila Grčku zavladao je opšti haos u toj zemlji.

Ali naše turiste to nimalo nije potreslo, niti trenutno imaju problema zbog toga.
– Plaže na Halkidikiju su pune i srpski turisti uživaju kao i obično. Sve radi osim benzinskih pumpi! Međutim, Grci to što su pumpe zatvorene pravdaju time što su zatvorene banke pa ne postoji mogućnost predavanja pazara. Bolji poznavaoci prilika u Grčkoj znaju da platni promet nije ograničenje jer skoro svi privatnici varaju na porezu, već je u pitanju strah od mogućeg poremećaja u nabavnoj ceni. U većim mestima pumpe su otvorene zato što su inspekcijske službe mnogo prisutnije i vlasnici bi mogli biti suočeni s kaznama – naglašava Dragan Perić, jedan od srpskih turista.

Pošiljke novca

On otkriva da se čak prave i planovi kako da Srbi što manje osete eventualno produbljenje krize.
– Većina naših turista je preko turističkih vodiča obaveštena da će, ako nestašica goriva potraje duže od najavljenog, autobusi koji dovoze nove grupe turista doneti gorivo koje će koštati kao i na grčkim pumpama. Naravno, pošto bi sipali u Makedoniji, imali bi više od pola evra zarade po litru. Isto tako se nude usluge dostavljanja novca iz Srbije po ceni od 20 do 50 evra po pošiljci.

Iz ambasade i ministarstva finansija i turizma Grčke uveravaju da turistima ništa neće faliti.

Grci hrabre turiste

– Mere ograničenja prometa kapitala koje je postavila vlada ne odnose se na one koji žele da obavljaju transakcije ili povlačenje novca iz bankomata koristeći debitne ili kreditne kartice izdate u inostranstvu. Postojeće zalihe goriva su sasvim dovoljne, kao i mnoštvo ostalih proizvoda i usluga i obezbeđuju uravnotežen život našim gostima – piše u saopštenju dostavljenom Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta.

Iz agencije „Big blu“ ističu da turisti imaju sve neophodne uslove za lepo i bezbrižno letovanje i da nema otkazivanja aranžmana.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.