Grčko more će biti skuplje od oktobra?

  Autor: Mondo Foto: Mondo/ Goran Sivački

Turističke usluge u Grčkoj bi mogle značajno da poskupe od oktobra, kada na snagu stupi rast poreza na PDV, koji se odnosi na restorane, hotele i prevoz,

grcka-more-plaza-mondo-goran-sivacki-41

Od prošle srede, Grčka ima četvrtu najvišu PDV stopu u EU od 23 odsto na ugostiteljske usluge pripremanja i služenja hrane, a ispred nje su samo Mađarska sa 27 odsto, Danska sa 25 i Rumunija sa 24 odsto, piše grčki list Katimerini.

Pored toga, od oktobra će imati šestu po visini PDV stopu na usluge turističkog smeštaja (13 odsto), iza Danske, Slovačke, Britanije, Mađarske i Češke.

Poređenje sa konkurentnim destinacijama pokazuje koliko će podizanje PDV-a pogoditi grčki turizam: Hrvatska ima PDV stopu od 13 odsto i na usluge pripremanja i usluživanja hrane i na smeštaj, Bugarska 9,0 odsto na hotele i 20 odsto na ketering, Italija i Francuska 10 odsto u obe kategorije, a Kipar svega 9,0 odsto, navodi grčki list.

Kao rezultat rasta PDV-a, izglasanog ovog meseca u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara.

Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.