Kako zaštititi ljubimce od praznične buke

  Autor: Mondo Foto: Instagram/Tonkey Bear

Pucnjava životinjama stvara traume, a sama buka može da im ošteti sluh ili izazove srčani udar – evo kako da im pomognete!

tonkey-bear

Sigurno ste se dosta puta trgli iz popodnevnog dremeža kad neko baci petardu tik ispod vašeg prozora, a ne prija vam ni kad avion nadleće zgradu ili zapišti obližnji auto-alarm. Iznenadni i prodorni zvukovi mogu toliko da nas uznemire da srce počne jače da kuca, a dlanovi da se znoje.

Ni naši ljubimci nisu otporni na stres izazvan bukom – dogodi se da odvažni vučjak pobegne glavom bez obzira kad uključite usisivač ili se pokunjeno sakrije ispod stola čim zagrmi, upozorava „Politikin Zabavnik“.

Novogodišnje i božićne proslave, koje se kod nas razvuku na više dana, mogu da zadaju mnogo nevolja našim dragim ljubimcima.

Čak iako vam ne prija zvuk vatrometa i petardi, vi znate da će nelagoda izazvana bukom brzo proći, ali kako objasniti životinji da nema razloga da se boji?

Nije svaki pas isti. Neki počnu mahnito da laju kako bi buci pokazali ko je glasniji, a iako taj postupak može vas da iznervira, to znači da je pas sam pronašao način da se suoči sa strahom.

Ali, ako vaš mezimac teško diše, ukoči se, pušta bale, drhti, pokušava da iskopa ruku u tepihu ili fotelji, pa možda još i izvrši nuždu nasred dnevnog boravka, znači da je žrtva patološkog straha od nevidljivog gromoglasnog neprijatelja.

Nemojte da ga mazite ili umirujete. Ma, koliko vam bilo teško da odolite, imajte na umu da ćete posvećivanjem posebne pažnje ljubimcu samo da mu pokažete da nešto zaista nije u redu. Naravno, ne vredi ni da ga grdite. Rešenje je da ga zamajavate!

Najbolje je da imate pri ruci predmete kojima ćete zabaviti kucu dok traje nepogoda – omiljene poslastice (da zaokupe čulo mirisa i ukusa), lopticu-skočicu (da juri po stanu i zaboravi na strah) ili onaj par cipela koji joj stalno otimate. Vanredne okolnosti dozvoljavaju da ih žrtvujete za dobrobit vašeg ljubimca.

Ne možete zvučno da izolujete stan kako kuče ne bi patilo, pogotovo ako u novogodišnjoj noći niste tu da ga utešite, ali možete da mu obezbedite utočište.

Zatvorite prozore i spustite roletne u jednoj prostoriji kako bi se ulična pometnja što slabije čula. Pas će već sam prokljuviti da je to njegova oaza mira. Možete mu takođe pustiti i neku muziku, jer stručnjaci kažu da ona deluje umirujuće na kuce.

Potpuno izlečenje ne može da se postigne u kratkom roku. Ako želite svog psa sasvim da oslobodite straha od grmljavine, vatrometa ili petardi, valja da primenite lečenje postepenim privikavanjem – danima mu puštajte utišan snimak zvuka koji ga najviše uznemiruje.

Kako pas prestaje da obraća pažnju na nevidljivog neprijatelja, tako malo po malo pojačavajte ton sve dok ne dostigne gromoglasne visine.

Nagradite ga zagrljajem svaki put kada ostane miran i razdragan, a ništa ne govori „volim te“ tako kao parče dimljene slaninice…

Ukoliko primetite da ništa od ovoga ne funkcioniše, dajte kučetu sedativ uz konsulatacije sa veterinarom. To će ga smiriti ili uspavati i na taj način smanjiti osetljivost prema buci.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.