Istine i zablude: Da li je potrebno kupati mačku?

  Autor: B92

Za mačke je kupanje vrlo neprijatno iskustvo… Većina vlasnika smatra da mačke same održavaju higijenu svog krzna. Ali, da li je potrebno kupati ih?

83381539576d38209230c455248052_w640

Foto: Thinkstock

Naime, iako su mačke vrlo dobro sposobne da same vode brigu o svojoj higijeni, ipak, nekada im je potrebna naša pomoć.

Zapravo mačku je potrebno okupati kada na krznu ima nečeg otrovnog ili opasnog, kao i kada se perviše uprlja, ulepi i usmrdi. Takođe, ukoliko patite od alergije na mačke, a čuvate jednu i sami, kupanje je jedan od načina da uklonite što više alergena.

Takođe, kada se mačka razboli, jedan od simptoma može biti i neuredan izgled krzna, odnosno, nedostatak sjaja, ućebanost i perut.

Promene su često najprimetnije duž kičme. Ako vam se učini da vaša mačka sve manje brine o sebi, potražite stručnu veterinarsku pomoć.

Koliko često treba kupati mačku zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke.

Čak i one “bezdlake”, poput svinks mačke, zapravo imaju dlaku, ali vrlo kratku i slabu. Zbog mnogobrojnih nabora na koži, njih je potrebno kupati češće, kako bi se masti koje luči koža na površini ravnomerno rasporedile. U suprotnom, postoji opasnost za prekomerno razmnožavanje bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

Takođe, starije, bolesne i gojazne mačke nisu više tako fleksibilne i teže se same čiste, pa je potrebno posavetovati se sa veterinarom jer se individualni slučajevi razlikuju.

A da li vi kupate vašu mačku? Da li joj kupanje prija? Podelite iskustva sa ostalim čitaocima…

Izvor: zivotinje.rs


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.