Uz spermu, ipak, nije dobro jutro?

  Autor: Mondo Foto: YouTube

Blogerka Trejsi Kis nedavno je privukla pažnju govoreći o tretmanu lica spermom. Ona svako jutro maže spermu na lice, a evo zašto to možda i nije tako dobra ideja.

sperma-1

Trejsi nije prva devojka koja govori o tome da stavljanje sperme na lice čini čuda za kožu – o tome su ranije pričale i Helen Garli Braun i Heder Lokler, ali je Trejsin video u kojem demonstrira ovaj tretman nedavno postao hit na Internetu.

Ova blogerka je objasnila da pati od kožne bolesti „rosacea“, koja joj izaziva crvenilo na koži, i da tretman spermom daje pozitivne rezultate u njenom slučaju.

Međutim, dermatolog dr Sajbel Fišman objašnjava da je stavljanje sperme na kožu loša ideja NAROČITO za ljude koji pate od ove kožne bolesti ili imaju ekcem.

„Sperma je alkalna supstanca, a naša koža ima određenu kiselost. Stavljanje alkalne supstance poput sperme na kožu ometa blokatore u koži,“ objašnjava dermatolog. „Ovo je naročito loša ideja za ljude koji pate od rosacea kožne bolesti ili ekscema, mada je ometanje blokatora u koži loše za sve jer time koža postaje manje otporna na infekcije, brže stari, gubi kolagen i svoju elastičnost.“

Dakle, ne samo da stavljanje sperme na lice neće podmladiti kožu, već upravo suprotno!

Dermatolog naglašava da postoji još opasnosti. „Ukoliko je sperma koju stavljate na lice zaražena polno prenosivim bolestima, i vi se potencijalno možete zaraziti.“ Ona ističe da su za to male šanse, ali da teorijski gledano, postoji rizik.

Dr Fišman kaže da sperman sadrži cink i bakar, i da su se verovatno otuda pojavile priče kako pozitivno deluje na kožu. „Cink je dobar za kožu, naročito kod osoba koje imaju akne. Bakar je važan mineral za enzime koji stvaraju kolagen. Tehnički, obe supstance su antioksidanti i time dobri za kožu, ali sperma sadrži izuzetno malu količinu ovih minerala. U svakom slučaju, postoje lakši način da unesete takve minerale,“ kaže ona.

„Ja zaista zagovaram korišćenje prirodnih sastojaka na koži, ali to što možete nešto da uradite – da stavite spermu na lice – ne znači da to treba o da uradite,“ zaključuje dermatolog.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.