Šta je micelarna voda i da li „radi“

  Autor: Mondo Foto: Gulvier/Getty images/Thinkstock

Već neko vreme gotovo da ne možete da uđete u apoteku ili parfimeriju a da vam ne ponude da kupite i micelarnu vodu. Ako vam je ne nutka ljubazna prodavačica, negde kod kase će sigurno biti složene male flašice…

lepota

A šta je uopšte micelarna voda i da li ima smisla koristiti je?

Pa, lice možete prati sapunom i vodom, a možete ga čistiti i micelarnom vodom. I, iako ime zvuči prilično pompezno, stvar je zapravo jednostavna: micelarna voda sastoji se od micela – posebnih vrsta molekula koji se dobijaju od prirodnih šećera u vodi odgovarajuće pH vrednosti, dakle – onoj koja nije tvrda. Micele privlače i uklanjaju sa lica nečistoće (i one koje su rastvorive u uljima i one koje su rastvorive u vodi) ne isušujući kožu.

Micelarna voda nije agresivan proizvod, ne zahteva ispiranje i vraća zaštini sloj kože u prirodnu ravnotežu. To je praktično sredstvo za umivanje, skidanje šminke i vraćanje vlažnosti licu – u jednom.

I, iako izgleda kao da je u flašici obična voda, kad je osetite pod prstima shvatite da se tekstura razlikuje od teksture obične vode.

Svi veliki kozmetički brendovi imaju u ponudi i micelarnu vodu, a ovo sredstvo uglavnom se reklamira kao savršen kozmetički proizvod za putovanja jer ne zahteva ispiranje.

Ipak, ni micelarna voda nije svemoguća: teške podloge i, recimo, vodootporna maskara ipak zahtevaju jača sredstva za skidanje šminke.

Micelarna voda nije loše rešenje za osobe koje imaju suvu ili osetljivu kožu jer je vrlo blaga i hidrira kožu. Najbolji efekat daje ako se koristi uz pomoć komadića vate, jer tako najefikasnije skida prljavštinu.

Ali, ako imate masnu, problematičnu kožu micelarna voda neće dati efekat kakvom se nadate, tako da je za vas možda bolji izbor neko drugo sredstvo za skidanje šminke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.