Rusi „odlepili“ za srpskom klopom i rakijom

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Pirotski kačkavalj, pirotska peglana kobasica poznata i kao „pirotska vijagra“, jagnjetina i nadaleko čuveni pirotski roštilj, ali i srpski kajmak i ajvar, postali su pravi hit među gurmanima u Moskvi.

ajvar-GG-1
Mosklovljani sve te srpske specijalitete mogu da probaju zahvaljujući restoranu srpske nacionalne kuhinje „Subotica“, čiji je vlasnik Piroćanac Srđan Tošić.Osim kvalitetne hrane, Rusi su „na prvi gutljaj“ zavoleli i srpsku rakiju, koju su naučili da piju isključivo iz srpskog čokanja, pa je i čokanj postao traženi artikal u ovom gradu, zahvaljujući preduzimljivom Piroćancu i njegogoj supruzi Ruskinji Lidiji Voljnovoj Tošić.

Vlasnik restorana, čiji naziv nema veze sa gradom Suboticom, već sa subotom, danom u nedelji, kaže da je u Rusiji od 2005. godine.

„Ugostiteljstvom se bavim više od 25 godina, u Pirotu sam završio srednju, a u Beogradu višu ugostiteljsku školu. Do prošle godine sam radio u ribljem restoranu u Rusiji, a prošle godine sam uz pomoć ruskih partnera otvorio restoran srpske nacionalne kuhinje ‘Subbotica’ u centru Moskve, nedaleko od Kremlja. Angažovao sam dva Piroćanca, a i ostali zaposleni su Srbi iz Loznice, Šapca, Beograda“, kaže Tošić.

On kaže da kada je o specijalitetima reč, pošto Rusi vole da putuju i posećuju Srbiju i Crnu Goru i znaju za naše specijalitete, oni veoma često naručuju roštilj, gurmansku pljeskavicu, punjenu pljeskavicu, ćevape u slanini.

Vrlo je popularna teletina koju pečemo u saču. Iz Pirota sam doneo sač kako bismo u njemu spremali teletinu i jagnjetinu. Rusi vole i naše rakije, vina i sve ono što spremamo u restoranu, a sve pripremamo sami, pa i kobasice i druge specijalitete“, kaže Tošić, i dodaje da se iz Srbije u Rusiju uvozi srpski kajmak i ajvar, i da Rusi ne mogu da zamisle ručak bez ovih proizvoda.

„Iz Pirota u Moskvu donosimo naš pirotski kačkavalj, peglanu kobasicu, papriku u pavlaci, iz centralne Srbije kajmak i ajvar, koje Rusi obožavaju i to obavezno mora da im stoji na stolu“, kaže Srđan.

Njegova supruga Lidija Voljnova Tošić kaže da Rusi obožavaju srpsku hranu jer vole meso, a srpska kuhinja obiluje specijalitetima od mesa.

„I mi imamo roštilj, ali on nije toliko ukusan, vaš roštilj je mnogo ukusniji i veće su porcije, što je još jedan razlog zbog čega Rusi vole srpsku hranu i roštilj. Takođe su i cene pristupačne. Rusi posebno vole mlečne prerađevine iz Srbije“, kaže Lidija.

Ona ističe da „beli domaći sir, a posebno pirotski kačkavalj, koga u Rusiji nazivamo srpskim parmezanom, koji je tvrd i slan, posebno je postao popularan nakon uvođenja sankcija Rusiji“.

Takođe, veoma je interesantna pirotska peglana kobasica. U Rusiji nemamo sličan proizvod, koji je potpuno organski, prirodan i suši se na vetru, a tako pikantnog ukusa“.

Ona dodaje i da su srpske rakije veoma popularne u Rusiji. „Rusi vole žestoke napitke, a srpske rakije su veoma kvalitetne i prave se od voća, od kajsije, šljive, dunje i drugog voća, zbog čega ih Rusi posebno vole. Još interesantnije je da, otkad smo počeli da služimo rakiju u srpskom tradicionalnom čokanju, Rusi su ih odmah zavoleli, tako da sada uvek insistiraju da im rakija bude poslužena u čokanju, koji je deo srpske tradicije“, priča Lidija.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.