Restorani ukidaju menije?!

  Autor: Mondo Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nekoliko popularnih restorana u Velikoj Britaniji više neće imati menije. Šta vi mislite o tome?
savanova-beograd-na-vodi-restoran-mondo-stefan-stojanovic-31

„Mi smo tako odlučili“, izjavio je Majkl Džonson, glavni kuvar u restoranu „Hedone“ u zapadnom Londonu. On je, nakon četvorogodišnjeg praćenja ukusa svojih gostiju, odlučio da su meniji postali suvišni.

„Sve više redovnih gostiju ne želi da vidi meni, već očekuju moju ličnu preporuku.“

„Hedone“ je dobio Mišlin zvezdicu 2012, godinu dana nakon otvaranja, i od 2013. se nalazi na listi 50 najboljih restorana u svetu.

„Neki žele da ih iznenadimo, drugi ne znaju šta da naruče“, primetio je ovaj kuvar, i objasnio da sada uvek pitaju svoje goste, još prilikom rezervacije mesta u restoranu, šta bi želeli da jedu.

„Iz ličnog ugla, vrlo je interesantno raditi na ovaj način. Ni dva dana nisu ista.“

On koristi rapoložive namirnice da pripremi sedam do deset jela svake večeri, i to ona koja zahtevaju visok kvalitet i retke sastojke.

„Ukoliko imamo grgeča na meniju koji se menja na dva meseca, onda je nemoguće ponuditi izuzetnog grgeča svakog dana. Ovako ako ne mogu da nađem grgeča, biću srećan da pripremim romb ribu ili neku drugu vrstu. Mogu, na primer, da za jedan sto serviram šljuku, za drugi zeca, jer nemam dovoljno za sve“, objasnio je kuvar.

Druga prednost ukidanja menija je manje bacanje hrane, jer je potrebno manje namirnica skladištiti.

„Primetili smo razliku, naročito kada su u pitanju morski plodovi i peciva koji sada mogu da se pripremaju u poslednjem trenutku.“

Restoran „Hedone“ samo je primer trenda koji uzima maha, a sve u skladu sa interesom gostiju da se iznenade ponuđenim jelom pošto o restoranu mogu da se informišu unapred, zahvaljujući društvenim mrežama.

Novi trend, primećen je i u Francuskoj i Njujorku, a omogućava veću slobodu kuvarima da eksperimentišu sa namirnicama koje imaju.

Ograničavanje broja jela u ponudi slede i londonski restorani „Araki i „Hibiscus“ koji imaju po dve Mišlen zvezdice, ali i „The Checkers“ u Montgomeriju.


loading...

1 komentar

  1. Aleksandar

    10. februara 2016. at 15:22

    Lako je njima kada imaju klijentelu za tu ponudu i kvalitet,ne pitaju ni koliko kosta i ni ti sta jedu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.