Muškarci se ipak plaše inteligentnih žena

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja pokazali su da muškarce “manje privlače žene koje su inteligentnije od njih“.

 

20810138335627492f66624228277502_v4_big

Muškarce veoma privlači ideja o zabavljanju sa inteligentnom ženom, ali im se isti scenario u realnom životu nimalo ne dopada, zaključak je istraživanja objavljenog u magazinu “Personality and Social Psychology Bulletin” koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Bafalu, Luteranskog univerziteta u Kaliforniji i Univerziteta u Teksasu.

U istraživanju je učestvovalo 105 muškaraca koji su dobili zadatak da pročitaju dva hipotetička scenarija. U prvom ih pripadnica suprotnog pola nadmašuje u kursu iz matematike i engleskog jezika, dok u drugoj verziji ostvaruje slabije rezultate od ispitanika. Muškarci je zatim trebalo da ove žene zamisle kao romantične partnerke.

Muškarci su žene koje su ostvarile bolje rezultate ocenili kao poželjnije partnerke, i pokazali više interesovanja za njih nego za žene čiji su rezultati bili slabiji. Međutim, kada su upitani da li bi zaista izašli sa takvom ženom, muškarci bi se naprasno ohladili i uspostavili distancu, proocenivši potencijalnu partnerku manje atraktivnom i pokazujući manje želje za razmenu kontakt informacija.

Uprkos tome što navode da ne žele da donesu konačni zaključak pre nego što sprovedu dodatna istraživanja koja bi potkrepila ove rezultate, naučnici veruju da se uzrok ove pojave krije u “osećanju smanjene/potisnute muškosti u prisustvu žena koje su inteligentnije od njih”.

Ko bi rekao da je muškost tako krhka?

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.