Koji su se pokloni kupovali davne 1948. godine

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Zaboravite na proizvode moderne tehnologije i luksuzne parfeme, 1948. godine ljudi su jedni drugima za Božić davali daleko skromnije poklone.
Pokloni-jelka

  Američki magazin „Lajf“ je malo istraživao i napravio spisak predmeta koji su bili najprodavaniji u vreme božićnih i novogodišnjih praznika u čuvenoj njujorškoj robnoj kući „Mejsi“.

Na prvom mestu našla se danas potpuno zaboravljena platnena maramica koja je te 1948. godine kupljena u 300.000 primeraka. Na drugom mestu je pakovanje čestitki, na trećem su najlon čarape, na četvrtom hemijska olovka, a na petom muške gaće i to u plavoj boji.

Među top 10 najprodavanijih predmeta tokom trećeg poratnog Božića su i muške vunene čarape, pamučna bela košulja, pidžama na pruge, škotski viski i ogrlica sa veštačkim perlama.

Pre 67 godina, bilo je, takođe, popularno pokloniti dečje gaćice, satensku kravatu, parfem „Suzi“ i album bečkih valcera.

Većina je pre svega želela da svojim bliskim i voljenim daruje neku „praktičnu stvar“, nešto što će im dobro doći, što će potrajati i što će odmah moći da koriste.

Na ceni nisu bili proizvodi tehnološkog razvoja koji će sedam decenija kasnije postati dominantni.

Šta vi planirate da kupite svojim bližnjima za ovu Novu godinu?


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.