Kako da zaštitite automobil od soli

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Industrijska so, kojom se posipaju putevi i ulice tokom ledenih dana, najveći je neprijatelj automobila. Evo kako da sprečite da so ošteti vašeg „ljubimca“.

Automobil-sneg-gume

Od soli najpre propadaju nezaštićeni delovi automobila, a zatim mesta na karoseriji na kojima se zadržavaju voda i blato.Najosetljivija mesta na automobilu su rubovi krila, spojevi na haubi i na krilu, donji deo vrata, spojevi na zadnjoj haubi i pragovi.

Za efikasnu zaštitu od korozije automobila koriste se lakovi, a neophodno je i prskanje donjeg dela karoserije i prostora oko motora proizvodima na bazi voska. Takođe, takvi proizvodi treba da se mažu i na plastične delove ispod vrata, unutrašnji deo blatobrana i rubove. Vozači na kraju svakog zimskog perioda treba da pažljivo očiste prostor motora, a čak i u zimskom periodu treba prati automobil svake dve nedelje, kako bi se uklonila so i sprečila eventualna oštećenja.

Obratite pažnju da automobil prilikom pranja bude dobro opran i odozdo, jer se tu zadržava najviše soli. Pored redovnog pranja, izuzetno je važno voskiranje vašeg četvorotočkaša jer je vosak praktično „oklop“ automobila u zimskim danima i najbolji način da sprečite oštećenja.

 


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.