Kako da iskoristite ljuske od jaja

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Verovatno već znate najmanje deset načina da upotrebite žumance i belance, od recepata za doručak, do onih za čudotvorne maske za lice ili kosu, ali šta radite sa ljuskama od jaja?

jaja-610

Ako ste ih do sada bacali, kad pročitate šta sve možete da uradite s njima – prestaćete. Evo kako sve možete da iskoristite ljuske:

Očistite osetljive vaze. Smrvite ljuske, dodajte sok od limuna, mešavinu sipajte u vazu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Povremeno promešajte. Kiselina iz limunovog soka će razgraditi nečistoće, a abrazivni komadići ljuske će ostrugati prljavštinu sa teško pristupačnih ivica. Zatim ispraznite vazu, operite je na uobičajeni način i ostavite da se osuši. Biće kao nova. Ovo isto možete da uradite i sa starim šoljama na kojima su ostale mrlje od čaja.

Koristite ih umesto izbeljivača za veš. Ljuska jajeta je porozna, tako da lako apsorbuje mrlje. Nekoliko ljuski stavite u malu vrećicu, dobro je zavežite i ubacite u veš mašinu kad perete beli veš. Ali vodite računa, vrećica mora stvarno biti dobro zavezana, da vam ljuske ne bi zapušile odvod veš mašine. Kad topla voda počne da oslobađa štroku sa veša, ljuske će je apsorbovati, pa veš neće postati sivkast.

Ako imate baštu, ljuska jajeta zaštitiće biljke od puževa. Polomljene ljuske stavite oko korena, puževi mrze da prolaze preko tako oštrih, bockavih površina, pa će ostaviti vaše biljke na miru.

Ljuska jajeta ublažiće svrab od uboda insekata. Potopite ljuske u jabukovo sirće na par dana, procedite, a onda tom tečnošću premažite mesto uboda. Ako je čuvate u frižideru, može da potraje mesec dana.

Koristite ih da rasadite biljke. Potrebne su vam polovine ljuske u jednom komadu, probušite rupicu iglom, dodajte kompost, ubacite sadnicu i dobro zalijte.

Ako želite da malo pojačate unos kalcijuma a ne biste da uzimate tablete, možete pokušati ovako: ljuske jajete stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ostavite desetak minuta. Zatim ih izvadite, ostavite da se ohlade i sameljite u fini prah. Jednom dnevno uzmite kašičicu, možete prah dodati smutijima, supama, čorbama… Taj prah bogat je kalcijum karbonatom koji mnogi ljudi uzimaju kao suplement, a jednom pripremljen može se čuvati u frižideru mesec dana.

Ljuske od jaja čuda čine i kad treba da skinete uporne mrlje sa lonaca i šerpi. Pomešajte smrvljene ljuske sa malo vode i deterdženta za pranje sudova i oribajte posuđe.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.