Kad bi dan trajao duže…

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Sigurno to izgovorite barem nekoliko puta tokom dana. To je zapravo strah od nedostatka vremena, a delom je za to, pored činjenice da dan traje 24 sata, zaslužan vaš mozak i svakodnevni stres.

sat-940

 Verovatno vam se dogodilo da ponekad odložite viđanje sa prijateljima ili neke obaveze koje nisu hitne jer ne možete sve da stignete. Stručnjaci to nazivaju strahom od nedostatka vremena. Delom, to je činjenica jer dan traje samo 24 sata, ali deo toga je i u našoj glavi i ukoliko „zaglavite“ s takvim mislima, nećete ništa moći da stignete čak i da dan traje duže.

Ova tri jednostavna koraka su način da se bolje organizujete, osećate se opuštenije, bez panike da je dan previše kratak.

Ponekad budite nedostupni

Imajte na umu da ste preopterećni i zbog toga što neke poslove, naročito one kućne koji nisu hitni, poput peglanja veša, odlažete sve dok ne dođe do „krize,“ odnosno trenutka kada shvatite da to morate da uradite. Da biste to izbegli, odvojite jedan dan mesečno, na primer, kada ćete se baviti samo tim stvarima koje zanemarujete duže vreme. Tog dana budite nedostupni za sve ostalo i, možda vam neće biti najlepši dan u životu, ali makar nećete paničiti da nemate vremena.

Častite sebe

Ne potcenjujete svoje potrebe. Možda vam se čini da vam nisu neophodni odlazak na manikir, masažu…, ali mnogo ćete se bolje osećati ako sebe povremeno častite nečim u čemu ćete uživati. To ne mora da bude ništa skupoceno – čitanje omiljene knjige, kratko putovanje… dovoljan su signal mozgu da je sve u redu i da nema potrebe paničiti zbog nedostatka vremena.

Poklonite malo vremena i drugima

Da, ovo zvuči potpuno suprotno prethodnom savetu, ali zanimljivo je da način na koji ispunjavamo svoje vreme ima uticaj na to kako se osećamo. Profesor Kesi Mogilner sa Univerziteta u Pensilvaniji kaže da posvećivanje vremena drugima čini da se osećamo sposobnije, manje opterećeni idejom da nešto ne stižemo ili da traćimo vreme. „Ljudi koji pomažu drugima makar tako što im posvećuju svoje vreme, osećaju se sposobnije, samouverenije, korisnije, i kao da imaju više kontrole nad vremenom,“ kaže Mogilner.

Nažalost, ništa od ovoga ne znači da ćete imati manje obaveza i više slobodnog vremena. Ne postoji način ni da dodate nekoliko sati danu, ali ako se dobro organizujete i malo posvetite i sebi, bićete opušteniji i produktivniji.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.