MALI TRIKOVI FEJSBUKA: Kako da sakrijem poruke ili ih prikažem samo određenim osobama

  Autor: Kurir-info

Pitate se kako da sakrijete svoje poruke na društvenim mrežama ili ih prikažete smao određenoj grupi ljudi, ne brinite, evo nekih malih trikova

facebook-fejsbuk-foto-profimedia-1419604894-602412

Fejsbuk se pokazao kao odličan alat za komunikaciju sa prijateljima i familijom koji na vrlo jednostavan način mogu pratiti dešavanja u vašem životu.

Međutim, šta ako želite da objavite nešto što ne želite da vidi neka određena osoba?

Da bi sakrili vašu objavu za određene osobe, tj. da određene osobe ne vide vašu objavu, potrebno je da se prijavite na svoj Facebook nalog te napišete poruku. Kliknite na dugme “Friends” (Prijatelji) koje se nalazi sa leve strane dugmeta “Post” (Objavi), a zatim kliknite na “More Options” (Više opcija). Padajući spisak će prikazati dodatne opcije, kliknite na “Custom” (Prilagođeno).

Treba napomenuti da ime dugmeta koje se nalazi sa leve strane dugmeta “Post” (Objavi) zavisi od vašeg podešavanja izbora onih koji treba da vide vaše objave. To smo objasnili u našem članku “Kako deliti Facebook sadržaj samo sa određenim prijateljima”.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Otvoriće vam se novi prozor “Custom Privacy” (Prilagođena privatnost). U sekciji “Don’t share this with” (Nemoj ovo deliti sa), u polje “These people or lists” (Ove osobe ili liste) upišite ime osobe sa kojom ne želite da delite vašu objavu na Fejsbuku.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Takođe, vaše objave možete deliti samo sa određenim osobama. U sekciji “Share this with” (Podeli ovo sa) svi vaši prijatelji su već dodani u “These people or lists” (Ove osobe ili liste). Ako želite da podelite vašu trenutnu objavu samo sa određenom osobom, obrišite već upisane “Friends” (Prijatelje) i dodajte željenu osobu.

Treba napomenuti da ako odaberete određenu osobu sa kojom želite da delite vašu Facebook objavu onda je potpuno nepotrebno da navodite bilo koga u sekciji “Don’t share this with” (Nemoj ovo delite sa)” jer će se vaša poruka deliti samo sa osobama koje su izabrali u sekciji “Share this with” (Podeli ovo sa).

Kliknite na “Save Changes” (Sačuvaj izmene) da bi se vratili na vašu poruku.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Na vrlo jednostavan način možete proveriti ko sve može videti vašu objavu. Dovoljno je da samo pređete mišem preko dugmeta “Custom” (Prilagođeno). Imena osoba koje mogu videti vašu poruku pojaviće se u popup-u iznad dugmeta.

Važno je napomenuti da je ovo isto ono dugme o kojem smo govorili na početku ovog članka. Ime je sada promenjeno i odražava promjene koje smo napravili u prozoru “Custom Privacy” (Prilagođena privatnost).
Foto: onlinetrziste.com

To je to, kliknite na dugme “Post” (Objavi) da bi vašu poruku podelili sa izabranim osobama.

Takođe, ove promene koje ste napravili možete primeniti i na sve vaše buduće objave. Ovo će vam posebno biti zanimljivo u situaciji kada neku osobu ili više osoba ne želite izbaciti iz “prijatelja” ali ne želite ni da oni vide svaku vašu poruku!

Da bi to postigli, kliknite na strelicu okrenutu na dole koja se nalazi na desnoj strani u plavoj traci na vrhu vaše Facebook stranice. U padajućem meniju izaberite “Settings” (Podešavanja).

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Ako ste bili usred pisanja poruke koju još niste objavili, otvoriće se prozor u kom treba da kliknite na dugme “Leave This Page” (Napusti ovu stranicu) da bi se otvorila stranica “Settings” (Podešavanja). Ne brinite, vaša poruka će i dalje biti tu kada se vratite na ovu stranicu.

Na stranici “Settings” (Podešavanja), u meniju na levoj strani odaberite “Privacy” (Privatnost). Otvoriće se novi ekran “Privacy Settings and Tools” (Podešavanja i alatke za privatnost).

U sekciji “Who can see my stuff?” (Ko može videti moje stvari?), pod “Who can see future posts?” (Ko može videti moje buduće poruke?) kliknite na “Edit” (Izmeni).

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Klikom na “Edit” (Izmeni) sekcija se proširuje za prikaz više opcija. Obratite pažnju da se prilagođeni izbora koji ste prethodno napravili direktno iz poruke prikazuje kada pomerate miša preko dugmeta “Custom” (Prilagođeno). Kliknite na njega za pristup opcijama.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Otvoriće vam se poznati “Custom Privacy” (Prilagođena privatnost) prozor. Napravite izmene koje želite i zatim kliknite na “Save Changes” (Sačuvaj izmene). Ova podešavanja će se od sada primenjivati na sve vaše buduće objave.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Na “Privacy Settings and Tools” (Podešavanja i alatke za privatnost) ekranu videćete napomenu koja vam kaže da su podešavanja koja ste upravo promenili isti ona podešavanja koja možete promeniti i u vašoj poruci te da promena ovde znači i promenu tamo.

Foto: onlinetrziste.com
Foto: onlinetrziste.com

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.