Zašto neke žene ne mogu da dožive orgazam

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Mit je da to što neke žene ne mogu da dožive orgazam ima veze sa njihovim stavom prema seksu. Evo zašto neke dame ne mogu da dožive vrhunac.
org

 Sposobnost muškarca da doživi orgazam zavisi od veze između parasimpatikog nervnog sistema – koji kontroliše telo u stanju mirovanja, i simpatetičkog nervnog sistema koji kontroliše reakcije tela prilikom izlaganja opasnosti, kažu naučnici.

Međutim, kod žena u doživljavanju orgazma važnu ulogu igra anatomija, ali je važnije od tela kako penis penetrira u vaginu, objašnjava dr Elizabet Emhart.

„Često se pretpostavlja da su seksualna iskustva u vašoj kontroli, da zavise od vašeg ponašanja – samopouzdanja, poverenja, otvorenosti prema partneru“, kaže dr Emhart. Umesto toga, ova studija je pokazala da je anatomija odgovorna za seksualna iskustva.

Dr Emhart zato smatra da ljudi „možda i ne možemo da kontrolišemo seksualna iskustva koliko smo mislili da možemo“. „Orgazmi su kompleksni fenomen koji uključuje psihološke, fiziološke i anatomske varijacije“, dodaje ona i kaže da će dalja istraživanja pokazati šta možemo da uradimo tim povodom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.