Više seksa je ključno za ovo…

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Naučnici su otkrili da se imuni sistem ženskog tela priprema za trudnoću upravo zbog seksualne aktivnosti.

Seks5

Češće upražnjavanje seksualnih aktivnosti može dovesti do veće plodnosti kod žena, a samim tim i trudnoće bez problema, otkrili su u studiji sa Indijana Univerziteta.

Čak i van perioda ovulacije, više seksa i dalje povećava sveukupnu plodnost kod žena, a to je činjenica koja zbunjivala naučnike sve do sada.

Istraživanje je pokazalo da žene koje regularno upražnjavaju seks imaju drugačiji imuni sistem od žena koje se ređe okreću seksualnim aktivnostima.

Ženska tela reaguju na učestaliji seks tako što njihov imuni sistem oslobađa više „Tip 2 pomoćnih T ćelija“ i imunoglobulina, ili antitela, kao pripremu za moguću trudnoću.

Ovo znači da više seksa rezultira u drugačijoj vrsti imunog sistema kod žena, koji ih čini plodnijim i spremnijim da zatrudne.

„Ovo istraživanje je prvo koje je pokazalo da seksualno aktivnost može da uzrokuje telesnu proizvodnju određenih stvari važnih za imunitet koji podržava začeće. To je odgovor na staru zagonetku: kako je seks koji se dogodi van plodnog perioda i dalje plodan?“, rekao je glavni autor ove studije Tierni Lorenc.

Izgleda da žensko tela ispušta više Tip 2 pomoćnih T ćelija kada iskusi seks, jer mu ovo pomaže da prihvati strana tela poput sperme i fetusa, a ne da ih imuni sistem odbaci kako bi se inače slučajno moglo dogoditi.

„Žensko telo mora da rukovodi nezgodnom dilemom. Kako bi se zaštitilo, telo mora da se brani od stranih uljeza. Međutim, ukoliko bi se ova logika primenjivala na spermu ili fetus, do trudnoće nikada ne bi ni dolazilo. Promene u imunitetu koje se ženi dešavaju može biti odgovor na taj problem“, dodao je profesor Lorenc.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.