Uskoro seksualno obrazovanje za srednjoškolce

  Autor: Mondo

U srednje škole u Srbiji uskoro bi (konačno) moglo da bude uvedeno seksualno obrazovanje.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Učenici srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da imaju i časove seksualnog obrazovanja, otkriva za „Informer“ ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema njegovim rečima, uvođenje tog predmeta biće moguće čim se promeni nastavni program, a dotle bi se izučavalo u sklopu nekog drugog predmeta. Šarčević kaže da je seksualno obrazovanje potrebno đacima u Srbiji „jer se ono bavi značajnim životnim temama“, Ministrovu ideju podržali su i Nacionalni prosvetni savet, prosvetni stručnjaci, psiholozi i sami učenici.

Ministar Šarčević kaže da što pre treba naći način da se seksualno obrazovanje uvede u škole, najpre kao deo nekog drugog predmeta, a potom i samostalno.

„Smatram da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti u škole jer je to predmet koji se bavi ozbiljnim životnim temama. Pre toga, međutim, moramo pristupiti izmeni nastavnih planova i programa, što je neophodno da bismo uvrstili novi predmet. Dok se to ne desi, rešenje je da se ove teme izučavaju u okviru, recimo, fizičkog vaspitanja ili biologije. U školama bi takođe mogle da se organizuju radionice koje bi držali psiholozi“, ističe ministar Šarčević za „Informer“ i dodaje da bi pre uvođenja bilo kog novog predmeta u škole trebalo videti kolika je nedeljna opterećenost dece.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za „Informer“ da će sa kolegom Mladenom Šarčevićem uskoro razgovarati o uvođenju seksualnog vaspitanja u škole. Taj predmet bi se, prema njenim rečima, bavio seksualnim navikama, kontracepcijom, trudnoćom, planiranjem porodice.

„To bi bio poseban program koji bi obuhvatio brigu o reproduktivnom zdravlju i učenicima pružio informacije o savremenoj kontracepciji. Taj predmet bio bi dragocen i služio bi kao najbolja mera prevencije neželjene trudnoće koja kod nas predstavlja ogroman problem među mladima. Mogao bi da se realizuje fakultativno ili da se te teme pažljivo inkorporiraju u druge predmete“, ističe Đukić Dejanović-

Deca u Vojvodini već su se obrazovala o seksu u okviru predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, koji se fakultativno izučavao u više od 80 škola.

Dragan Popov iz Školskog centra „Nikola Tesla“ u Vršcu kaže za „Informer“ da je na predavanja o seksu dolazilo više od četiri petine učenika.

„Ovaj predmet smo uveli kao eksperimentalni program, da vidimo kako će se deca ponašati. Nastavu smo organizovali u vidu radionica u kojima je bilo od 18 do 20 učenika. Vodili smo razne diskusije, uključivali ginekologe, urologe, psihologe, kako bi učenicima što više približili pojam seksualnog obrazovanja. Obrađivali smo teme o polnim bolestima, planiranju porodice, međuljudskim odnosima, rizičnom ponašanju, što se deci veoma dopalo“, objašnjava Popov.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da bi u srpske škole trebalo uvesti zdravstveno vaspitanje, u okviru kojeg bi se deca edukovala i o seksu.

„To bi trebalo da bude obavezan predmet, a deca bi u njemu učila o ishrani, seksu i drugim bitnim stvarima“, smatra Antić.


loading...

1 komentar

  1. Dejan

    29. septembra 2016. at 09:42

    To pravite nam od dece prostitutke… Unistite moral…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.