SVE što treba da znate o kontraceptivnim pilulama

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Mnogi smatraju da su kontraceptivne pilule jedno od najvećih medicinskih dostignuća 20. veka. Koristi ih oko 100 miliona žena širom sveta, a evo šta sve treba da znate pre nego što počnete da ih uzimate.

lek

Kontraceptivne pilule štite žene od neželjene trudnoće, a od 1961. godine, kada su zvanično odobrene za upotrebu, postale su izuzetno “popularne” – koristi ih oko 100 miliona žena širom sveta.

Međutim, i dalje postoje neke dileme u vezi sa pilulama: da li zaista podstiču gojaznost, da li mogu da dovedu do steriliteta… Evo odgovora na ta pitanja.

Pilule i (ne)plodnost

Mnoge dame brine da li pilule za kontracepciju mogu da utiču na njihovu plodnost. Ginekolog Lejla Hana kaže da ne postoje medicinske osnove za takvu teoriju. “To su bapske priče. Pilula štiti od trudnoće, ali ne utiče na plodnost.”

Sa druge strane, kaže da pilule mogu da pomognu kod entometrioze (izraslo tkivo izvan materice), medicinskog stanja koje može da utiče na plodnost. Dakle, osim što pilule smanjuju rizik od endometrioze i ublažavaju simptome ovog stanja, čuvaju reproduktivno zdravlje. “Kada žena prestane da pije pilule, plodnost se vraća u normalu i sve što treba je da se ‘bace na posao’ da zatrudne”, objašnjava ginekolog.

Pilule i gojaznost

Ovo je verovatno jedno od najčešćih verovanja kada je reč o pilulama. I nažalost, istina je, kaže ginekolog Hana.

“Da, kod nekih žena pilule podstiču gojaznost. Progesteron u pilulama može da ometa skidanje kilograma,” kaže ona.

Dr Venkat dodaje da hormone u pilulama povećavaju apetit kod nekih žena. “Gojazne dame bi trebalo da izbegavaju kontraceptivne pilule jer se zbog toga mogu dodatno ugojiti.”

Poznato je da hormone imaju uticaj na masne ćelije, tako što ih uvećavaju. Prema sprovedenim studijama, kontraceptivne pilule mogu da podstaknu gojenje, ali tek toliko da “nabacite” koji kilogram. Međutim, ove pilule podstiču zadržavanje tečnosti, zbog čega žene imaju osećaj da su se dosta ugojile, a naročito da su im porasle grudi, struk i butine.

Promena raspoloženja

Jedna od poznatih nuspojava kontraceptivnih pilula je promena raspoloženja.

“Neke žene koje uzimaju pilule mogu da rasplaču sitnice, sve ih uznemirava, iritira,” kaže dr Venkat.

Krivac za to je estrogen u pilulama. “Zbog toda dame zaista postaju emotivnije jer se povećava nivo sintetičkih hormona u telu”.

Ginekolog kaže da kod žena koje inače imaju izražen PMS, pilule mogu da ublaže simptome, jer se tada reguliše nivo hormona, odnosno dolazi do manje fluktuacije hormona.

Antibiotici i pilule

Antibiotici koji se danas najviše koriste ne mogu da utiču na efikasnost pilule. Međutim, rifabutin i rifampicin, antibiotic koji su se koristili za lečenje tuberkuloze, mogu da ometaju dejstvo pilule. Zato, za svaki slučaj, ginekolozi savetuju da ukoliko pijete kontraceptivne pilule, to kažete svom lekaru pre nego što vam da antibiotik.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.