Spirala: Pet mitova u koje mnogi veruju

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Da li spirala boli, da li može da ispadne, koliko je opasno to kontraceptvino sredstvo? Evo odgovora.

spirala

Spirala spada među najefikasnije metode kontrole rađanja, jer ne može da pukne poput kondoma ili da zabravimo da je popijemo kao kontraceptivnu pilulu.

Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da je spirala 45 puta efikasniji vid kontracepcije od pilule i čak 90 puta od kondoma, piše „Hafington post“.

Ako niste znali, spirala ima oblik slova T i velika je koliko polovina ambalaže za prosečan karmin, što znači da je žena nakon ugradnje uopšte ne oseća. Mora da je ugradi lekar, u matericu, a sprečava trudnoću narednih tri do 10 godina, zavisnosti od modela koji žena odabere.

Trenutno postoje četiri tipa spirale i većina radi tako što oslobađa nizak nivo hormona koji matericu čini „otrivnom“ za spermatozoide i tako sprečava oplodnju.

Ono što je najbolje u vezi sa spiralom je činjenica da nakon što se izvadi iz materice, žena brzo biva ponovo plodna, što je naročito važno ako želi da zatrudni u bliskoj budućnosti.

Sa pilulama to nije slučaj, one više od spirale utiču na zastoj u ovulaciji„, kaže Ejmi Brajant, docent ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Severnoj Karolini.

Bez obzira na sve prednosti spirale, žene se ipak ne odlučuju lako da je ugrade. Od 40 odsto žena koje koriste kontraceptivna sredstva samo njih 12 ima spiralu, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

Čak ni činjenica da je rizik od eventualnih komplikacija veoma nizak, spirala nije popularna.

Šta je onda razlog zbog kojeg je spirala i dalje u senci drugih, „opasnijih“ vidova ženske kontracepcije?

Mitovi!

Neke žene misle da je spirala samo za one koje su već rađale, dok su druge čule „horor“ priče u vezi sa ugradnjom. Osim toga, evo u šta se još pogrešno veruje:

1. MIT: RIZIČNO JE UGRADITI SPIRALU PRE PRVE TRUDNOĆE
Zapravo je sasvim suprotno: Američka akademija za pedijatriju i američki Kongres akušera i ginekologa preporučuju spiralu kao prvu liniju odbrane za adolescente koji su seksualno aktivni, pre svega zato što se radi o sigurnoj, zdravoj i efikasnoj kontracepciji. „Svako ko je polno zreo, ko je prošao kroz pubertet, može da koristi spiralu“, kaže dr Brajant.

2. MIT: UGRADNJA JE BOLNA
Svaka žena ima drugačiju toleranciju boal, što objašnjava to da će jedna reći: „Neizdrživo je bolelo“, a druga: „Ništa strašno“. Isitna je da to nije najprijatniji osećaj, ali je istina i da sama intervencija ne traje dugo. „Osetićete nešto poput menstrualnih grčeva“, kaže doktor i savetuje da obavezno popričate sa ginekologom o tome koliko ugradnja boli. „Većina žena se boji, a onda, kada sve pođe, kažu da je bilo manje bolno nego što su očekivale. Ja volim da im kažem da pet minuta neprijatnosti vredi pretrpeti zarad pet godina sigurne kontracepcije.“

3. MIT: SPIRALA MOŽE DA ISPADNE
Telo može da odbaci spiralu, ali to se do sada desilo u svega tri odsto slučaja, i to u naredna tri meseca od ugradnje. Zato lekari preporučuju da se prvih nekoliko nedelja koriste dodatna kontraceptivna sredstva. „Ako osetite grčenje u materici verovatno se radi o tome da vaše telo odbacuje spiralu i ona će uskoro zaista ispasti. Ako se uplašite da ona više nije na mestu, recite vašem lekaru da to proveri.“

4. MIT: SPIRALA MOŽE DA IZAZOVE INFEKCIJE I NEPLODNOST
„Ovaj mit datira iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kada su postojali loši modeli koji su zaista mogli da dovedu do nepplodnosti, a neke žene su čak izgubile i život“, kaže dr Brajant i dodaje da su ti proizvodi odavno povučeni sa tržišta, kao što je „Dalkon Shield“, na primer. Osim toga, kaže Brajant, i dokotori su krivi jer mnogi od njih i dalje šire loš glas o spirali među pacijentkinjama. „Već 40 godina nije bilo nikakvih problema sa spiralom, a neki od njih i dalje šire dezinformacije. Čak 30 odsto akušera i ginekologa i dalje misli da spiralu ne treba ugrađivati ženama koje još nisu rađale. Istina je sasvim drugačija. Ne uzorkuju infekcije, niti neplodnost.“

5. LEKAR MORA DA PODSTAKNE KONTRAKCIJE MATERICE PRILIKOM UGRADNJE
Prilikom ugradnje lekar mora da „otvori“ grlić materice, da izmeri matericu i zatim da ubaci spiralu. „To može da izazove grčenje, kontrakcije, ali to nije isto što i davanje leka ili veštačko izazivanje kontrakcija na bilo koji drugi način“, kaže dr Brajant.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.