Seks za starije žene je veoma dobar, ali za muškarce je loš

  Autor: B92

Naučna istraživanja pokazala.

Foto; Thinkstock

Foto; Thinkstock

Redovni seksualni odnosi u starijem dobu mogu da zaštite žene od određenih zdravstvenih problema, ali bi na muškarce mogli da deluju suprotno, objavili su naučnici.

Stariji muškarci koji se seksaju više od jednom nedeljno, naime, imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

„Rezultati za žene su u skladu s našim očekivanjima, ali za muškarce su iznenađujući“, rekla je Hui Liu, profesorka sociologije na državnom univerzitetu u Mičigenu.

Naučnici na čelu s Hui Liu analizirali su podatke iz nacionalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 2.204 ispitanika u dobu od 47 do 85 godina. Rezultati su objavljeni u časopisu „Journal of Health and Social Behavior.“

Žene koje su odgovorile da ih seksualni život zadovoljava i da im je ugodan imale su manju verovatnost razvoja hipertenzije, napisali su. Takođe, hormoni koje žene luče tokom seksa pridonose njihovom zdravlju.

„Iznenađujuće, stariji muškarci koji imaju seksualne odnose više od jednom nedeljno imaju dvostruko veći rizik od srčanih problema od seksualno neaktivnih. To se odnosi čak i na one koji su baš zadovoljni svojim seksualnim životom“, rekla je Hui Liu.

„Takvi rezultati dovode u pitanje raširenu pretpostavku da je seks svima blagotvoran za zdravlje“, naglasila je. Stariji muškarci imaju problema s postizanjem orgazma zbog emotivnih ili medicinskih razloga i zato se možda više iscrpljuju što stvara relativno veći stres na njihov kardiovaskularni sastav, smatra Liu.

„Druga je mogućnost negativan učinak lekova i nadomestaka za unapređenje seksualne funkcije“, rekla je.

U svakom slučaju, potrebna su dodatna istraživanja koja će pojasniti zašto bi seks za starije muškarce mogao biti poguban.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.