Seks koji može biti veoma opasan za muškarce

  Autor: Mondo

Seks je zdrav, čini da se bolje osećamo, čak i da lepše izgledamo. Međutim, novo istraživanje kaže da nije baš sasvim tako…

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Novo istraživanje otkriva: seks u poznim godinama je za žene veoma zdrav, dok za muškarce baš i nije. I to – što je češći i bolji – tim je opasniji. Naročito se povećava rizik od srčanog udara.

Najpre lepša uvertira: Većina ljudi očigledno i u poznim godinama ima želju za seksom. Pritom se misli na starost oko 75 godina. Istraživanje pokazuje da među osobama starim 75 godina, 61 procenata žena i 58 procenata muškaraca ima redovno želju za seksom. Oko 40 procenata osoba iznad 60 godina raduje se ispunjenom seksualnom životu,piše „Dojče vele“.

Seks je zdrav, kažu lekari, on nas čini mladima i vitalnima, stimuliše naš hormonalni sistem i čini nas srećnima.

Sada slede lošije vesti za starije muškarce: novo američko istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta u Mičigenu, pokazuje da seks za muškarce u poznijim godinama može da bude opasan po zdravlje, pre svega za kardiovaskularni sistem, kaže Hui Liu, glavna autorka studije. Sa druge strane, kod većine starijih žena seks se odražava pozitivno na kardiovaskularni sistem.

Sociološkinja Hui Liu je analizirala i uporedila podatke koji su 2005/2006. prikupljeni od ukupno 2.204 muškaraca i žena u SAD između 57 i 85 godina starosti, sa podacima koji su od tih osoba prikupljeni pet godina kasnije. Deo seniora bio je seksualno aktivan, a deo umereno. Rezultati koji su objavljeni u stručnom magazinu „Journal of Health and Social Behavior“, iznenadili su naučnike. Oni su “doveli u pitanje rasprostranjenu tezu, prema kojoj su seksualni odnosi podjednako zdravi za sve”, kaže Hui Liu.

Najvažniji rezultati istraživanja:

Zadovoljavajući seks i redovni orgazmi kod starijih žena mogu da smanje rizik od visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Razlog za to bi mogao da bude seksualni hormon oksitocin koji se oslobađa prilikom ženskog orgazma.

Sa druge strane, kod muškaraca istih godina raste opasnost od visokog pritiska i ubrzanog lupanja srca. Ukoliko su najmanje jednom sedmično imali seks, rizik od infarkta u periodu od pet godina bio je duplo veći nego kod onih koji su seksualno bili umereniji.

Zbog čega? Hui Lui pretpostavlja da bi to moglo da bude zbog stresa.

Doduše, za razliku od žena, muškarci mogu i u poznim godinama da budu plodni. Ipak tokom života se menja mnogo toga. Naprimer slabe kosti i mišićna masa, telo proizvodi manje testosterona, dakle manje muških hormona. Krvni sudovi gube na elastičnosti, arterije se sužavaju. Zbog svega toga, muškarcima u godinama je često potrebno više vremena dok polni organ nije spreman za upotebu. Penis u poodmaklim godinama se ne podiže više sam od sebe i nije krut kao nekad. Ejakulacija i orgazam često potpuno izostaju.

I uzimanje lekova protiv problema sa erekcijom povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod starijih muškaraca.

I kako sada glasi zaključak? Da stariji muškarci budu oprezniji i da se bolje uzdržavaju od seksa? Nikako. Jer erotsko zadovoljstvo nas čini mladima, lepima, radoznalima i doprinosi dobroj formi.

Slažete se? Pišite nam u komentarima…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.