Prezervativi budućnosti: Biće tanki kao dlaka ali sigurniji

  Autor: B92 Foto: Thinkstock

Koristeći lateks proizveden iz australijske trave, naučnici su na ivici pronalaska materijala za izradu najsigurnijih i najtanjih do sada prezervativa na svetu. Bez obzira koliko će biti tanki, australijski su naučnici uvereni kako će ovi kondomi budućnosti biti izdržljiviji od svega što smo imali do sada prilike da vidimo.

17518254356be2e64bf74c771792748_v4 big

Toliko traženu supstancu za izradu otpornog i čvrstog lateksa pogodnog za dizajn ovakvih prezervativa, pronašli su u običnoj divljoj travi koja raste u polupustinjskim predelima Australije.

Čudesnoj biljci kojoj možemo da zahvalimo što će buduće generacije imati priliku da praktikuju još sigurniji seks od ovog današnjeg, ime je spinifeks.

“Odlična stvar u nanoceluloznom ekstraktu iz ove biljke jeste što je fleksibilan, pa iz nje možemo napraviti snažniju, ali tanju membranu. Ukratko, to vam je kao da ste pronašli Sveti Gral u proizvodnji gume”, rekao je profesor Univerziteta u Kvinslandu Daren Martin.

Prema njegovim rečima, spinifeks je domorodačko stanovništvo koristilo kao prirodni lepak. Uveren je kako će, zahvaljujući ovoj biljci, uspeti da proizvede kondome koji su 30 odsto tanji, a ipak odgovaraju svim dosadašnjim standardima.

“Prošle smo godine uspeli da stanjimo materijal za proizvodnju prezervativa do 45 mikrona, što je, otprilike debljina jedne vlasi kose, s vaše glave”, rekao je Martin.

Zahvaljujući specifičnom svojstvu koje ima spinifeks, proces proizvodnje prezervativa će biti i znatno jeftiniji. Kada je u pitanju proiozvodnja prezervativa, nastojanja da se učini tanjim rezultirala su nizom novih proizvoda, a jedan od najinovativnijih je svakako onaj grupe tinejdžera koji su osmislili prezervativ koji menja boju, kada dođe u kontakt sa polno prenosivim bolestima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.