Ne radite ovo svojoj vagini!

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Pročitajte koje su to četiri stvari koje nikada ne bi trebalo da primenite na svojoj vagini.

seksi-ves-610

Kada bi vaša vagina bila pesma, to bi bila numera Destiny’s Child – „Independent Woman, Part 1“ („Nezavisna žena, prvi deo“), jer je aspolutno sposobna da se brine sama o sebi.

Uprkos tome, neke dame i dalje insistiraju da se mešaju u regulisanje stvari „tamo dole“ na „kreativne načine“.

Ovo su četiri najčešće stvari koje radite, a koje mogu ispasti sasvim naopako:

1. Držite se podalje od orošavanja vagine (ne slušajte Suzanu Mančić)

Ovo je originalno savet glumice Gvinet Paltrou, a sigurno je većina vas čula i priču Suzane Mančić o orošavanju vagine, ali to nije „pravi“ način. Vaša vagina nije tepih da je „ribate“ vodenom parom.

„Orošavanje vagine vodenom parom je definitivno nešto što se ne savetuje, jer biste mogli da napravite opekotine“, rekla je Rakel Dardik, profesor i ginekolog.

Pa, vi vidite čiji savet biste radije da primenite…

2. Samoinicijativno lečenje je uvek pogrešna odluka

Vaginalne kreme ili preparati za gljivične infekcije imaju jasnu funkciju, ali ovde je više reč o „domaćim“ proizvodima koje ljudi nekada primenjuju kada imaju vaginalne probleme.

„Nemojte nikada sami da primenjujete kućne ‘medicinske’ preparate za vaginu poput belog luka ili nekog čaja. Videla sam opekotina nastale zahvaljujući nekoj od ovih preporuka sa interneta, a opekotine unutar vagine nisu nešto što biste želeli da iskusite“, kaže Dardik.

3. Krastavac umesto vibratora? NE!

Znate šta sme da uđe u vašu vaginu: tamponi, prsti, seks igračke, penis, lubrikant, kontracepcija, menstrualne čaše. Tu se zaustavite i svemu ostalom recite jedno veliko NE.

Krastavci, banane, objekti koji imaju oblik falusa bi trebalo da ostanu daleko, daleko od vaših genitalija. Čak i ako ih dezinfikujete – njihova tekstura može izazvati ozbiljne iritacije.

4. Okanite se parfemisanja vagine

Verovatno ste do sada postali svesni da vagina ne bi trebalo da miriše kao tropski povetarac.

„Parfemi i losioni za neprirodnu mirišljavost vagine rade upravo suprotne stvari mikorbiomima, čineći je podložnijom infekcijama“, ističe Jang.

Problem nastaje kada dodavanjem hemijskih sredstava promenite prirodno okruženje i sastav vaginalne sluzi, čime sprečavate njene odbrambene sisteme da pravilno funkcionišu.

Ukoliko ste baš željni toga da vaši ženski delovi imaju miris ruže ili lavande, držite se proverenih metoda poput sapuna i vode, ali ih primenjujte isključivo spolja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.