Najčešći seks problemi i rešenja

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Evo šta kažu seks terapeuti – na šta im se klijenti najčešće žale i kako rešiti ove probleme.
Seks

Seks terapeut Seleste Hiršman kaže da ne postoji jedno univerzalno rešenje koje bi odgovaralo svim parovima koji imaju probleme, ali ono što može da preporuči svima je da imaju otvoreniji pristup seksu.

Nemam želju za seksom i ne zanima me da li ću više ikada imati seks.

„Ovu izjavu najčešće čujem od udatih žena koje dođu kod mene. U tom slučaju najčešće ih pitam šta za njih uopšte znači seks. Za većinu, cilj seksa je orgazam, a dobar seks se definiše kao dobra ‘akcija’ u krevetu. Kada im objasnim da je tu reč o zadovoljstvu, da je seksualnost energija koja se može izraziti na mnogo načina, i nije ograničena na intimne delove tela, već tada im se promeni mišljenje. Cilj je zadovoljstvo, do kojeg se dolazi dodirima, ne zahteva se nikakva određena fizička aktivnost niti se očekuje određeni ishod. Tu nije reč o ‘hemiji’, već o povezanosti između partnera, opuštenosti, osećaju sigurnosti. Kada sa njima razgovaram o tome, uglavnom se osećaju oslobođeno“, kaže seksolog Linda Sevidž.

Zbog nedovoljno seksa sam počeo/la da varam partnera.

„Mnogi parovi koji dolaze kod mene misle da je afera kraj veze ili braka, ali to zapravo često može biti buđenje koje parove natera da iskreno razgovaraju posle godina stagnacije u vezi ili braku. Svakako da je varanje veoma bolno iskustvo, ali važno je zapamtiti da retko koja osoba vara u nameri da povredi partnera. Moguće je da veza ili brak postanu čvršći nakon afere, ali je potrebno mnogo ljubavi i saosećanja, razumevanje da bi se takvo iskustvo prevazišlo“, kaže terapeut Seleste Hiršman.

Moj partner ne može da „izdrži“ dovoljno dugo u krevetu.

„Najčešći seksualni problem sa kojim se muškarci suočavaju nije erektilna disfunkcija, već prerana ejakulacija. Većina muškaraca koji imaju ovaj problem pate u tišini, osećaju se posramljeno, frustrirano. Ne postoji lek za ranu ejakulaciju, ali postoje načini kojima se to može ublažiti. Najpre, čak i da muškarac može da izdrži dugo koliko želi, to ne znači nužno da će žena doživeti vrhunac. Većina žena bolje reaguje na klitoralnu stimulaciju, nego na vaginalnu penetraciju. Zato muškarcima savetujem da se fokusiraju na klitoris“, objašnjava seks terapeut Ijan Kerner.

Seks nam je postao monoton.

„Istina je da vam seks više nije kao što je bio na medenom mesecu, ali i dalje može da bude fantastičan. Ako prestanete da razmišljate o seksu kao o nečemu što bi jednostavno trebalo da se desi, bez ikakve komunikacije ili kreativnosti, ponovo ćete imati neverovatno dobar seksualni život“, kaže Hiršman.

Ne osećam seksualnu povezanost sa partnerom.

„Kada mi klijenti to kažu, najpre dobiju zadatak da se fokusiraju na stvaranje osećaja sigurnosti, povezanosti među njima. Zadaci se sastoje od dodira, koji pomažu parovima da prodube bliskost. Kada napokon postanu potpuno opušteni, postepeno se to zadovoljstvo proširuje, a na kraju dođe i do seksualne povezanosti“, kaže Linda Sevidž.

Nemamo vremena za seks.

„Većina parovi sa kojima radim jednostavno odbijaju ideju da naprave raspored za seks. Smatraju da bi do toga trebalo da dođe spontano, ali seksualna želja je zapravo responsivna, što znači da se želja ne stvara sama, već je to reakcija na seksualno uzbuđenje. Često parovima dajem zadatak da provedu 20 minuta generišući uzbuđenje, bez ikakvih očekivanja da dođe do seksa. Da preciziram, generisanje uzbuđenja podrazumeva da 20 minuta provedu ljubeći se, grleći, dodirujući se, masirajući jedno drugo, gledajući porniće zajedno… Bolje je da budete par koji će da napravi raspored i izdvoji vreme za seksualno uzbuđenje, potencijalno i seks, nego da budete par koji dozvoljava da im seks bude poslednji na listi prioriteta“, kaže Kerner.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.