Koje godine su idealne da kažeš „da“?

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Baka će vam reći da ste uveliko zakasnili za brak, a evo šta kažu stručnjaci.

burme-brak

  Istraživanje Univerziteta Juta je pokazalo da su idealne godine za stupanje u brak između 28. i 32. jer se, pokazuje statistika, ti partneri najređe razvode.

„Naše istraživanje je uzelo u obzir pol, rasu, porodično poreklo i starost ispitanika, kao i njihovo obrazovanje, religiju kojoj pripadaju. Analizirali smo, takođe, i podatke američkog Nacionalnog statističkog centra, kako bismo dobili precizan odgovor na pitanje – koje godine su najbolje za stupanje u brak“, kaže za „Stuff“, sociolog Nik Volfinger.

Međutim, ne slažu se svi sa rezultatima koje su oni dobili.

Sociolog Filip Koen, sa Univerziteta Merilend, je takođe istraživao povezanost uzrasta kada se stupa u brak i dugovečnost te zejadnice, i utvrdio da duže ostaju zajedno parovi koji su bili stariji od 28, odnosno 32 godine.

„To važi naročito ako žena ima više od 32 godine kada osniva prvu bračnu zajednicu“, kaže Koen.

Autorka knjige „Kako da od svog dobrog braka napravite odličan u pet jednostavnih koraka“ dr Teri Orbuh kaže da je sredina dvadesetih idealna za podizanje veze na „sledeći nivo“.

„Postoje praktični razlozi za taj uzrast, a glavni među njima su obrazovanje i novac. Žene sa višim nivoom obrazovanja imaju manje šanse da se razvedu. Ukoliko imate oko 25 godina, velike su šanse da već imate diplomu, i sopstvene prihode. Obrazovane žene imaju više samopouzdanja, i traže ambiciozne partnere čija se interesovanja i ciljevi poklapaju sa njihovima“, rekla je ona.

Profesorka sociologije dr Peper Švarc kaže da je idealan trenutak za stupanje u brak kada oboje partnera imaju sopstvene prihode i poslove.

„Ukoliko radite već neko izvesno vreme, imate sopstveni novac i nezavisnost, ali i neprocenjivo iskustvo susretanja sa različitim tipovima ličnosti, i rešavanjem konflikata. Rad sa ljudima učiniće vas otvorenijim za kompromise, veštijim u pronalaženju rešenja za probleme u odnosima, i poboljšaće vam izglede da održite dugu vezu“, rekla je ona.

Šta vi mislite?


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.