Druga strana medalje: Zašto je prevara dobra

  Autor: Mondo Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Kada vas partner prevari, sigurno ne pomislite kako je to dobro. I dok nakon afere sledi težak period oporavka, u tome zaista ima i nešto dobro.
prevara

 Istraživanja pokazuju da su osobe koje su partneri prevarili, dugoročno gledano – pobednici.

Da pojasnimo…

Iskustvo prevare pomaže osobama čiji partneri imaju afere da u budućnosti donose bolje odluke.

Biolog koji proučava evoluciju, dr Kreg Moris, sproveo je studiju na Univerzitetu u Njujorku, a evo šta kaže o rezultatima: „Više od 85 odsto ljudi tokom života biće ostavljeno barem jednom u životu. Naša teza je da osobe koje budu prevarene prolaze kroz jako težak period tugovanja i izdaje, ali iz toga izlaze jače i u budućnosti donose pametnije odluke koje se tiču izbora partnera.“

Dr Kreg Moris kaže da dugoročno gledano, pobeđuju osobe koje su prevarene jer nakon toga postaju odlučnije i brže raskidaju veze u kojima nisu srećne i ispunjene.

Dr Moris je sa svojim timom sproveo istraživanje na uzorku od 5.705 osoba iz 96 različitih zemalja, ispitujući ih o njihovih raskidima, prevarama…

Pored toga što se pokazalo da prevare imaju kratkoročne negativne efekte na prevarenu osobu, a dugoročne pozitivne, ispostavilo se da im to pomaže da se razvijaju na svim životnim poljima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.