Da li mogu da uspeju veze sa velikom razlikom u godinama?

  Autor: B92

Mnogi društveni i kulturološki faktori utIču na odabir prihvatljivih partnera.

Foto: Thinkstock / ilustracija

Foto: Thinkstock / ilustracija

Jedna od stvari koje spadaju u društvene konvencije je starosna razlika partnera u ljubavnoj vezi. Iako ti društveni faktori postaju sve manje bitni, naučnici tvrde da ipak postoje određeni razlozi za preferiranje partnera koji su godinama bliski nama.

Veza sa osobom koja je nekoliko godina starija od nas može da traje bez ikakvih problema, ali stručnjaci upozoravaju da to zavisi i od životnog doba u kojem se nalazimo. Na primer, ukoliko su obe osobe u dvadesetim godinama, to obično ne predstavlja veliki problem, ali ako je jedna osoba u dvadesetim, a druga u tridesetima, mogu da se pojave određene razlike u životnim ciljevima i prioritetima.

„Kako starimo, doživljavamo određene prekretnice u životu i naši prioriteti se menjaju“, kaže bračni i porodični terapeut Dejvid Klou.

Zrelije doba se često vezuje za određena očekivanja, poput kupovine doma, osnivanja porodice i uspeha u karijeri.

„Verovatnije je da ćete imati slična životna iskustva i zajedničke kulturalne reference ako nema velike razlike u godinama“, kaže klinički psiholog Ramani Durvasula.

Dakle, partner u dvadesetim godinama možda je u periodu u životu kada želi da se koncentriše na karijeru, dok malo stariji partner već želi decu i porodicu, što rezultira u nekompatibilnošću para.

Međutim, nisu sve veze sa velikom razlikom u godinama osuđene na propast. Stručnjaci savetuju parovima sa velikom razlikom u godinama da razgovaraju o svojim očekivanjima i vrednostima koje gaje, kako bi utvrdili da li mogu da funkcionišu.

Još jedan savet stručnjaka je da partneri razmotre koliko dobro se uklapaju u društvene i porodične krugove onog drugog. Veze sa velikom razlikom u godinama mogu da funkcionišu, ali ključna je otvorenost oba partnera i spremnost na kompromise.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.