Budi lepa, i jezik za zube

  Autor: B92

Kako da budete dobra supuruga: Top saveti iz prošlog veka.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Sve do ’80. godina prošlog veka, saveti o braku i bračnom životu svodili su se na to kako da žena ugodi muškarcu svog života. I većina tih saveta svodi se na „budi lepa i drži jezik za zubima“. Evo kako je to izgledalo.

1900: Smisao života žene je da postane majka. „Od dana venčanja mladi muž bi trebalo da oblikuje život svoje supruge tako da bude usmeren na začeće i majčinstvo. Ako do toga ne dođe, ona nije vredna da bude supruga“, napisala je Ema Frensis Drejk u svom vodiču za brak iz 1902. „Šta mlada žena treba da zna“.

1910: Žena koja ne želi da sluša, ne zaslužuje da bude supruga. „Moderna žena koja voli da se raspravlja teško se pokorava ljubavi i razumu. Kad bi samo slušala u tišini – što je za nju izrazito bolan proces – mogli biste je odlučno i ljubazno uveriti da nije u pravu. Ali, žena koja ne želi da sluša, treba da bude ‘otpuštena’ iz vašeg života“, savetuje Volter Galihan u knjizi „Moderna žena i kako je ukrotiti“ koja je bila popularna tih godina.

1920: Kafa i čaj siguran su put do problema u krevetu. „Čaj i kafa nisu nužno otrovni, ali imaju nedvosmisleno efekat otrova. Konzumiranje kafe i čajeva u velikim količinama verovatno ima uticaj na ono što se naziva frigidnost kod žena i ima loš uticaj na njihovo reproduktivno zdravlje. Ako muškarac ne želi frigidnu i otečenu ženu u svom bračnom krevetu, trebalo bi da joj zabrani ova pića“, savetuje Bernar Makfaden u svom delu „Biti supruga i brak“.

1930: Bodovi za žene i muževe. Dr Džordž Krejn napravio je ’30. godina prošlog veka tablicu za bodovanje supružnika. Žene su bodove gubile ako nisu brinule o deci, ako su nosile crveni lak na noktima, spavale s viklerima na glavi, stavljale kremu na lice ili ako su na spavanje išle posle muža. Muževi su bodove gubili ako bi ostavljali cipele u dnevnoj sobi, ako bi predili svoju suprugu sa svojom majkom, kao i za odmeravanje drugih žena dok su u prisustvu supruge.

1940: Problemi žene su zanemarljivi u odnosu na one sa kojima se suočava njen suprug. Žena je trebalo da bude neko ko ume da sluša: „Neka vam muž ispriča sve svoje nevolje i probleme, pa ćete shvatiti da su vaši problemi u poređenju s njegovim potpuno nevažni“, piše Edvard Podolski u knjizi „Seks danas u bračnom životu“ iz 1943. „Ne opterećujte ga banalnostima i žalopojkama kad dođe s posla. Pustite ga da se odmori pre večere, a porodične probleme rešavajte kad on bude zadovoljen“, savetuje Podolski. Ako niste sigurni šta bi to trebalo da znači – evo kratko i jasno: „Zapamtite, vaš najvažniji posao je da hranite i održavate ego svog supruga. Podizanje morala je ženski posao.“

1950: Brak je karijera. Jedna od najuticajnijih bračnih savetnica iz ’50. godina prošlog veka, Emili Mad imala je savet za sve ambiciozne žene: „Postati uspešna supruga je karijera samo po sebi, koja zahteva puno kvaliteta – diplomatskih, poslovnih, kulinarskih, a morate biti i vešta medicinska sestra, učiteljica, ali i glamurozna devojka“, savetovala je ona 1955. godine u tekstu za „Riders dajdžest“.

1960: Batine si dobila jer nisi umela da prepoznaš njegove potrebe. U kolumni „Može li se spasiti ovaj brak“ dr Pol Popenou, čuveni bračni savetnik iz ’60. godina napisao je nešto stvarno jezivo: kad je kod njega došla po savet klijentkinja s modricom ispod oka i rekla da je odbila seks s mužem nakon što ju je on pretukao, dr Popenou joj je rekao da je time sama izazvala njegov sledeći napad besa.

1970: Bolje je da niko ne zna da imate probleme. Tada je važilo pravilo da se o problemima u braku ne govori da se mužu ne bi natovarili dodatni problemi. A čišćenje kuće i pristojno oblačenje bili su prioritet.

I tako… Budi lepa i jezik za zube. Koliko su se stavovi promenili do danas? Šta vi kažete, pišite nam u komentarima.


loading...

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.